Odvaha útočiť odmenená historickým úspechom

Zverenci Ivana Feneša neprestávajú udivovať. Po triumfoch nad USA a Nemeckom zdolali aj ďalšieho veľkého favorita zo Švédska a k historickému postupu do semifinále tak prilepili aj víťazstvo v skupine. Sympatie fanúšikov si však reprezentanti do 18 rokov nezískavajú iba výsledkami, ale predovšetkým zásluhou odvážneho a ofenzívneho herného prejavu.

„To patrí k našej stratégii. Chceme si zápasy užívať a nechceme hrať defenzívny hokej. Chlapcom to sedí, užívajú si to a aj preto sú výsledky také, aké sú,“ poznamenal Ivan Feneš.

Zdravo drzí Slováci neprestávali búšiť do obrany Troch koruniek ani v závere zápasu. Väčšina iných tímov by pritom za stavu 4:3 volila skôr stiahnutie a úporné bránenie svojho pásma.

„Poviem pravdu, sám som vtedy nabádal chlapcov k tomu, aby sme sa nehrnuli do zbytočného rizika a aby sme si to postrážili. V tej chvíli sme sa však začali dostávať pod tlak. Akonáhle sme sa vrátili ku svojej útočnej hre, tak sme to boli opäť my a záver sme zvládli na jednotku,“ pochválil svojich parťákov kapitán Šimon Nemec.

Zatiaľ čo v prvých dvoch zápasoch potiahli tím gólovo disponovaní útočníci, tentoraz udreli obrancovia. Dva góly vsietil Maxim Štrbák, jeden pridal Šimon Nemec.

„Počas každej presilovky sa snažím strieľať a súper mi toho teraz dovolil celkom dosť. Prioritne som to teda hádzal na bránku. K tomu nás vyzýva aj tréner obrancov Boris Žabka. V príprave sme proti Rusom nestáli pred bránkou a v tomto sme sa výrazne zlepšili,“ upozornil Nemec, na ktorého nadviazal dvojgólový strelec Štrbák. „Snažil som sa hádzať puky na bránku, pretože to sme si vraveli v kabíne. Mne to tentoraz padlo a myslím si, že to tímu veľmi pomohlo. Snažím sa hrať svoju hru a ukázať sa v čo najlepšom svetle.“

Stále iba 16-ročný syn majstra sveta z roku 2002 Martina Štrbáka podal svoj najlepší výkon doterajšej reprezentačnej kariéry priamo pred zrakom otca. „Snaží sa mi pomáhať a sleduje každý zápas. Jeho rady si beriem k srdcu a snažím sa neustále zlepšovať. Otec mal výbornú kariéru, ale to, že som jeho syn, neberiem ako tlak. Chcem hrať jednoducho svoju hru.“

O tú sa snaží aj útočník Dalibor Dvorský, ktorého zastihol Hlinka Gretzky Cup v neskutočnej forme. Ku dvom hetrikom pridal v stredu víťazný gól.

„Nesústredím sa na svoje góly a každý zápas beriem rovnako. Chcem pomáhať tímu a ak sa mi to podarí, tak som iba rád. V útoku si výborne rozumieme a aj tentoraz som iba zúročil výbornú prihrávku Ondra Molnára,“ nesebecky podotkol 16-ročný gólostroj.

Práve tímový prístup patrí medzi hlavné charakteristické črty súčasnej „osemnástky“. Výsledkom je osemnásť strelených gólov v troch zápasoch a postup do semifinále z prvej priečky.

Nestáva sa každý deň, aby sme vyhrali takto obsadenú skupinu. Užívame si to a aj preto je nálada v šatni skvelá,“ pousmial sa Maxim Štrbák, na ktorého nadviazal tréner Ivan Feneš. „Atmosféra v šatni je fantastická. Títo chlapci totiž prepísali históriu osemnástkového tímu. Vyhrali sme skupinu bez straty bodu a obstáli sme v náročnej konkurencii. Sebavedomie nám teraz nechýba a určite sa tešíme na semifinále. Súboj proti Fínom sa však začne od nuly a potrebujeme kvalitnú regeneráciu a poctivú prípravu.“

Pri menovaní faktorov úspechu v základnej skupine nemožno zabudnúť ani na brankára. Rastislav Eliáš zneškodnil proti Švédom 31 striel a vo všetkých troch duelov predstavoval veľkú istotu.

„Rasťo zvládol na jednotku všetky tri zápasy a ukázal, že patrí medzi svetovú špičku,“ zdôraznil Feneš. Pre samotného 17-ročného Košičana bol súboj proti severanom fyzicky najťažším na turnaji. „Psychicky to však bolo ťažšie proti Nemcom. Tam som mal málo striel a to nemajú brankári radi. Celkovo však musím pochváliť spoluhráčov, pretože vo všetkých troch zápasoch sme ukázali kolektívne výkony.“

Stopercentná vyťaženosť je pre mladého brankára silnou previerkou a prekvapením zároveň.

„Je to neuveriteľný pocit a nečakal som, že odchytám všetky tri zápasy. Nikdy predtým som neodchytal tri takéto náročné zápasy v rade. Som rád, že som to zvládol, pretože to bolo naozaj náročné. Snažím sa však užiť každú minútu na tomto turnaji. Trénerom som za prejavenú dôveru vďačný a verím, že chlapcom pomôžem aj v semifinále. Bude to boj a musíme dať do toho maximum. Naša misia sa totiž končí až v sobotu,“ upozornil optimisticky naladený Eliáš.

Vedno s gradáciou výkonov stúpa i záujem o mladých reprezentantov. Súboj proti Švédom sledovala maximálna povolená návšteva a viacerí záujemcovia o vstupenky ostali vzhľadom na striktné pandemické pravidlá odkázaní na internetový prenos.

„Bohužiaľ tu bolo iba 500 divákov, ale tí hnali chlapcov fantasticky dopredu a určite si užívali parádny hokej. S týmito chlapcami sa pracuje úplne skvele a je radosť pozerať sa na to, čo predvádzajú na ľade,“ vyznal sa z príjemných pocitov kormidelník osemnástky.

 V boji o finálovú miestenku si to mladí Slováci rozdajú proti Fínsku. Podľa Šimona Nemca ide o schodnejšieho súpera, než by boli víťazi druhej skupiny Rusi.

„S tými sa chceme stretnúť až vo finále,“ pousmial sa kapitán. „Emócie sú veľké, ale musíme ich krotiť. Ešte nás čakajú dva ťažké zápasy a my chceme medailu. Fíni sú každopádne hrateľnejší ako Rusi. Očakávam korčuliarsky zápas.“

Po troch zápasoch v priebehu troch dní padne vhod deň voľna. Ten chcú Slováci využiť na ľahší tréning a hlavne oddych.

„Je to veľmi náročné. V Piešťanoch je teplo, každý zápas končíme v noci a zaspáva sa ťažko. Teraz však chceme zregenerovať a pôjdeme do toho opäť naplno,“ prisľúbil na záver Nemec.