Neutíchajúci smäd po góloch, Slováci načapovali Nemcom dvanástku (FOTO)

Dva zápasy, dve víťazstvá, skóre 17:4 a desať využitých presilových hier. Takýmito fantastickými číslami sa môže pochváliť slovenská reprezentácia do 18 rokov po úvodných súbojoch Hlinka Gretzky Cupu. Po úvodnom triumfe nad USA roztrhali zverenci Ivana Feneša na franforce Nemcov a z ľadu ich poslali s dvanásťgólovým prídelom.

„Sme nesmierne radi, že sme potvrdili kvalitu našich mladých hráčov. Ceníme si to, ale ostávame nohami na zemi a veríme, že turnaj sa pre nás iba začína,“ krotí eufóriu tréner Feneš.

Slováci nezačali proti Nemcom ideálne a vo tretej minúte inkasovali gól z hokejky Gaidela. Ten ich však do kolien neposlal a práve naopak, zavelil do ofenzívnej šou.

„Dostali sme prvý gól, ale hlavami sme boli nastavení tak, že tento zápas zvládneme. Chlapci podali vynikajúci výkon a bola to skvelá reklama pre slovenský hokej. Teší ma, že sme dohrali zápas až do šesťdesiatej minúty. Chceme si užiť každú minútu na tomto turnaji a verím, že naše výkony budú ešte gradovať,“ pokračuje kormidelník národného tímu.

Z hry slovenských mladíkov sálala radosť a neutíšiteľný hlad po góloch. Na strelenie deviatich im stačili dve tretiny a Nemcom napokon načapovali chladenú dvanástku.

„Bol to výborný zápas a taký ešte podľa mňa Slovensko nezažilo. Chlapcom som v šatni pogratuloval, ale ešte sa nič nekončí,“ upozorňuje kapitán Šimon Nemec.

Silnou zbraňou Slovákov sú presilové hry. Na turnaji doposiaľ využili desať z trinástich početných výhod. A to je už naozaj neuveriteľná efektivita.

„Som prekvapený, pretože v tréningoch nám presilovky paradoxne nešli. Kľúčom k úspechu je jednoduchosť. Snažíme sa nevymýšľať a strieľať,“ reaguje na skvelú úspešnosť v presilových hrách Nemec. Podľa trénera Feneša je základom nevymýšľať. „Nechceme hrať komplikované signály a máme to zamerané na jednoduchosť. Máme vhodné presilovkové typy a to využívame.“

Dvanásť strelených gólov predstavuje skvelý tímový výkon a ten sa pochopiteľne premietol aj do individuálnych štatistík. Dalibor Dvorský zaznamenal druhý hetrik v rade a tentoraz k nemu pridal aj štyri asistencie. Po dva góly strelili Slafkovský, Molnár i Repčík a body utešene pribúdali aj ostatným hráčom národného tímu. S bilanciou 1+3 ukončil súboj proti Nemcom rodák z nemeckého Wolfsburgu Alex Čiernik.

„Určite ma to potešilo, ale ja sa na svoje body nesústredím a som hlavne rád, že sme vyhrali,“ prízvukuje odchovanec Kolína nad Rýnom. Pôsobenie na Hlinka Gretzky Cupe si zatiaľ maximálne užíva a základom dobrého pocitu je atmosféra, ktorá vládne v šatni. „Už minulý týždeň bola v kabíne výborná atmosféra a aj prípravný zápas proti Rusom nám ukázal, že môžeme hrať kvalitný hokej. Teraz sme všetkým ukázali, že môžeme niečo dosiahnuť. Vieme však, že sme ešte neskončili a už sa sústredíme na najbližší zápas.“

„Som veľmi rád, že prežívame takýto pekný turnaj. Zišla sa tu výborná partia a je to ako sen. Verím, že v ňom budeme pokračovať,“ nadväzuje útočník Filip Mešár, ktorý vytvoril s Jurajom Slafkovským a Petrom Repčíkom mimoriadne úderný prvý útok. „S chlapcami sa poznáme od malička a chodili sme po mnohých turnajoch. Sme naozaj výborná partia, doprajeme si a verím, že to takto bude pokračovať.“

Tréner Ivan Feneš je o potenciáli tohto tímu presvedčený a tvrdí, že historicky prvá semifinálová účasť na Hlinka Gretzky Cupe nepredstavuje náhodu.

„Sú to hlavne skvelí hokejisti a ja už pár rokov vravím, že toto je výborná generácia. Ak s nimi budeme naďalej pracovať, tak nám môžu priniesť v budúcnosti veľa radosti,“ uzatvára tréner slovenskej reprezentácie do 18 rokov.


Fotogaléria