HGC: Slováci pokorili Fínov 6:2 a postúpili do finále, Feneš: Na chlapcov som hrdý

PIEŠŤANY (SZĽH) – Slovenskí hokejisti do 18 rokov postúpili do finále Hlinka Gretzky Cupu 2021. Po troch víťazstvách v skupinovej fáze zdolali v piatkovom semifinále Fínov 6:2 a prvýkrát v histórii si zahrajú o trofej na prestížnom mládežníckom podujatí.

Vo finále nastúpia proti Rusom, ktorí v břeclavskom semifinále zdolali Švédov 7:5. Duel je na programe v sobotu od 17.00 h v Piešťanoch. V Břeclavi sa v súboji o 3. miesto stretnú Fínsko a Švédsko.   

Hlinka Gretzky Cup 2021 – semifinále:

Slovensko – Fínsko 6:2 (1:0, 4:0, 1:2)

Góly: 14. Petrovský (Nátny), 27. Repčík (Moško, Slafkovský), 28. Sýkora (Žabka), 39. Suchý, 40. Šotek, 55. Dvorský (Repčík, Slafkovský) – 56. Hokkanen (Raiman), 58. Kemell (Lassila).

Vylúčení: 8:8 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 3:0.

Rozhodovali: Müllner, Žák – Valo, Gegáň – 500 divákov.

Zostavy:

SR: Eliáš – Nemec, Moško, Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Krakovský, Nahálka – Mešár, Repčík, Slafkovský – Sýkora, Petrovský, Žlnka – Čiernik, Dvorský, Molnár – Šotek, Suchý, Honzek. Tréner I. Feneš.

Fínsko: Kokko – Kulonummi, Laakso, Salin, Vuorinen, Heininen, Grönlund, Järventie, Vesala – Kaskimäki, Lassila, Kemell – Nyman, Rönni, Vuorio – Lundell, Bau, Hokkanen – Halttunen, Raiman, Männistö. Tréner  M. Marttila.

Duel mal od začiatku fantastické tempo. Oba tímy jazdili, hrali tvrdo a nekompromisne. Akoby nebol začiatok novej sezóny, ale finálový play-off zápas tej končiacej. Nechýbala tvrdosť v predbránkovom priestore ani v okolí mantinelu. Duelu dodávalo energiu aj 500 prítomných divákov, ktorí vytvorili fantastickú atmosféru. A po góle Petrovského v 14. minúte, ktorý slovenský útočník strelil pri úniku v oslabení, explodovali.

Druhú tretinu odohrali slovenskí hokejisti ešte lepšie ako prvú. Podstatnejšie však bolo, že efektívnejšie. Medzi 27. a 28. minútou, v rozpätí 42 sekúnd, skórovali najskôr Repčík po ukážkovom teči Moškovho nahodenia od modrej a následne aj Sýkora po dokonalej otočke na malom priestore a rýchlom zakončení po ľade. Hoci sa Fíni snažili s výsledkom čosi urobiť, proti bol buď výborný Eliáš, alebo výborne pozične hrajúci Slováci. Suomi sa mali čo obracať, predovšetkým pri rýchlych otočeniach hry domácich a prepínaní z defenzívy do rýchlej ofenzívy. Čo im však absolútne nevyšlo, bola presilovka na konci druhej tretiny. Inkasovali v nej hneď dvakrát. Najskôr v úniku od Suchého, ktorý elegantne zakončil blafákom do bekendu a 18 sekúnd pred druhou sirénou aj od Šoteka. Jeho pomerne ľahká strela z ľavej strany prepadla brankárovi Kokkovi lacno do siete – 5:0.  

V tretej tretine Slováci eliminovali snahu Fínov o rýchle zníženie. Výborne vykrývali priestory pred brankárom Eliášom, naďalej skvele korčuľovali. Po troch góloch v oslabeniach sa na 6:0 presadili aj v presilovke, v predbránkovom priestore skóroval z dorážky Dvorský. Fíni síce dvoma gólmi výsledok zdramatizovali, ale na enormnej a eruptívnej slovenskej radosti z postupu do finále už nič nezmenili. 

Ivan Feneš, tréner SR 18: „Sú to obrovské emócie. Som hrdý na chlapcov, pretože hrajú fantastický a skvelý hokej. Tieto zážitky a výsledky im už nikto nezoberie. Hrať vo finále Hlinka Gretzky Cupu 2021 je niečo neskutočné. Aj preto, že proti Fínom sme hrali 55 minút bezchybný hokej. Záver už bol o obrovských emóciách. Fíni nám síce dali dva góly, ale preto, že majú obrovskú kvalitu. Rasťo Eliáš napriek tomu podal ďalší vynikajúci výkon. A oslabenia, ktoré sme odohrali? Tie môžeme púšťať trénerom na seminároch. Tak parádne ich chlapci zahrali. Mali v sebe obrovskú emóciu, chuť po víťazstve. Klobúk dole.“

Markus Suchý, v zápase 1+1: „Fantastický pocit. Už teraz budem na tento turnaj spomínať do konca života. Ale musíme sa tešiť len do polnoci, potom sa začína príprava na finále.“

Alex Šotek, v zápase 1+1: „Fíni nás prekvapili, že od začiatku hrali taký fyzický hokej. No zvládli sme to. Nasúkali sme im zopár gólov a dotiahli duel do víťazného konca. V kabíne vládnu obrovské emócie. Všetci chalani prežívame niečo neskutočné, ale nemôžeme sa tým nechať strhnúť. Teraz je základom dobre sa vyspať a pripraviť sa na Rusov.“

Rastislav Eliáš, 25 zákrokov: „Nielen dnes, ale počas celého turnaja mi chlapci neskutočne pomáhajú. Hrajú veľmi obetavo. Aj pred semifinále som si vytvoril svoj rituál, ktorý zatiaľ funguje. Som za to vďačný. Nesmierne sa teším z toho, čo sme dokázali.“


Fotogaléria