Gašpar strieda Tvrdoňa, Ramsay pred Nemcami nabáda k väčšiemu tlaku do bránky

PIEŠŤANY (SZĽH) – V piatok dopoludnia sa k slovenskej hokejovej reprezentácii v piešťanskej bubline pripojil útočník Rastislav Gašpar. Prišiel namiesto Nitrana Mareka Tvrdoňa, ktorého z ďalšej účasti na kempe vyradilo zranenie.

Z Rastislava Gašpara sršala po príchode do Piešťan – ako vždy – pozitívna energia. Večne usmiaty a spravidla dobre naladený mladík však nedokázal úplne zamaskovať smútočnú škvrnu, ktorú v ňom vyhĺbilo semifinálové vypadnutie Slovana z play-off najvyššej domácej súťaže. Belasí skončili na hrote Zvolena po naoko hladkej prehre 1:4 v sérii. Postup na ľade proti nepríjemnému súperovi si však „rytieri“ museli poctivo vydrieť.

Pre Rastislava Gašpara mala sezóna 2020/21 zaujímavý nádych. Nielen vinou koronavírusu, ktorý súťaž, predovšetkým v jej úvodnej fáze na jeseň minulého roka, zopárkrát paralyzoval. Ročník odštartoval v Detve, odkiaľ sa začiatkom novembra pobral do bratislavského Slovana. Na ľade následne ukázal, prečo mu vedenie belasých ponúklo viacročný kontrakt. Cez Slovan sa napokon dostal až do mužskej reprezentácie, na ktorej zraze sa ocitol prvýkrát v kariére. „Bola to veľmi zaujímavá sezóna. Dosiaľ sa mi darilo, či už v Detve alebo v Slovane. Škoda, mrzí ma, že so Slovanom sme v play-off nešli ďalej, ale taký je hokej. Som v reprezentácií a idem ukázať, čo je vo mne,“ odhodlane hovorí pre hockeyslovakia.sk 26-ročný útočník.

V 41 zápasoch tejto sezóny zaknihoval 20 gólov a 29 asistencií. Na plodnú klubovú bilanciu, inak najlepšiu v elitnej kategórii na mužskej úrovni v kariére, by Gašpar rád nadviazal aj v národnom tíme. „Najradšej by som to dotiahol až na majstrovstvá sveta. Uvidíme, ako to pôjde. Ale urobím všetko, aby som sa tam dostal,“ dodáva. Na otázku, čo dokáže trénerom a spoluhráčom v kabíne na ľade ponúknuť, odvetí: „Som kreatívny hráč, dokážem na gól prihrať aj ho dať, čo je v hokeji základ. Toto dozaista viem ponúknuť tímu i trénerom.“

Gašpar sa k tímu pripojil deň pred prvým z dvojice prípravných duelov Slovenska proti Nemecku, ktoré pricestuje do Piešťan v piatok večer. Fínsky tréner Toni Söderholm aj vzhľadom na výrazne oneskorený začiatok play-off v najvyššej nemeckej súťaži DEL (nedávno sa rozbehla len štvrťfinálová fáza) povolal do reprezentácie mladý výber so siedmimi nováčikmi. Najstaršími hráčmi sú 30-roční obrancovia Düsseldorfu Marco Nowak s Bernhardom Ebnerom. Najmladším 19-ročný debutant Alexander Blank z Krefeldu. Napriek omladenému výberu sa chcú Nemci prezentovať energickým hokejom s potrebnou dávkou razancie a tvrdosti.

Čo na to kouč Slovenska Craig Ramsay? „Nemci sa zdajú byť fyzicky silní, čo znamená, že sa budú snažiť hrať tvrdo. Preto musíme hrať rýchlo a najmä ísť viac do bránky. Bohužiaľ, v dvojzápase proti Lotyšsku nám dva góly neuznali pre nedovolené bránenie súperovmu brankárovi v hre. Naďalej sa však musíme tlačiť pred brankára. Nestáť vedľa neho, ale pred ním. A samozrejme viac strieľať z dobrých uhlov. Nehrať sa na dokonalosť, jednoducho strieľať puk smerom na bránku. Rovnako musíme byť lepší, agresívnejší v strednom pásme. Získavať v ňom puky, otáčať hru a vyrážať do protiútokov. Potrebujeme tiež podporu obrancov v útoku, aby sme napríklad zo situácie dvoch proti jednému dokázali urobiť prečíslenie troch proti jednému. Je predpoklad, že z týchto situácií dokážeme streliť viac gólov.“

Sobotňajší duel Slovensko – Nemecko sa začína o 20.15 a sledovať ho môžeme na TV DAJTO. Rovnako ako nedeľňajšiu odvetu so začiatkom o 16.00.